Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buchty s makem

2. 2. 2015

Těsto: 100g hery, 200g cukru moučka, 6-7 lžic oleje, 2 vejce, 350g hladké mouky, 350g polohrubé mouky, 1 lžička soli, skoro 1 kostka kvasnic (odkrojíme 0,5 cm), 6 lžiček cukru, 9 malých naběraček mléka

Náplň: mák cca 200g, cukr moučka, půl hrnečku mléka

Sádlo na omaštění

 

Do plastové nádoby dám změklou heru, cukr, olej a vajíčka a ušlehám šlehačem do hladka. Mezitím si připravím kvásek z 5 naběraček teplejšího mléka, cukru a kvasnic. Do těsta přidám obě mouky, trochu zamíchám, přiliju kvásek a ještě pomalu přilívám 3-4 naběračky teplejšího mléka dle tuhosti těsta. Míchám vše vařékou aspoň 5 minut, aby se těsto nelepilo na stěny. Přikryju utěrkou a nechám v teple kynout aspoň hodinu než se to jednou tolik zvětší. 

Mezitím si připravím náplň. Pomelu mák, smíchám ho dle chuti s cukrem a přiliju horké mléko, aby z toho vznikla hmota. 

Plech si vymažu rozpuštěným sádlem. 

Až těsto vykyne, připravím si vál, pomoučím ho, lžíci namočím do mouky a naberu těsto. Zas namočím lžíci do mouky a naberu další kousek těsta. Z kousků těsta udělám malé placičky, na které dáme makovou náplň (naberu na lžíci a setřu na těsto nožem). Mák zabalím do těsta a kladu na plech kousek od sebe. Pomažu seshora rozpuštěným sádlem a nastřihnu nůžkama do hloubky. Dám rozehřát troubu na 4-5, plech nechám ještě 20 minut kynout a vložím do trouby. Peču 15 min, plech otočím, pak ještě 10-15 minut. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář