Jdi na obsah Jdi na menu
 


KYNUTÉ KNEDLE (15 ks)

11. 7. 2011

 

1-2 vejce, 2 hrnky hrubé mouky, ½ lžičky soli, <1/2 kostky kvasnic, 2 naběračky mléka, 3 lžičky cukru krystal, 1-1,5 naběračky vody

Dáme cukr do mlíka, trošku ohřejeme a pak do toho rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vykynout.

Vejce rozmícháme vařékou, přidáme mouku, sůl, vykynuté kvasnice a nakonec vodu dle tuhosti těsta. Vše pořádně promícháme a necháme 1 hodinu v teple vykynout (až se to jednou tolik zvětší).

Velkou lžící nabíráme těsto a kousky pokládáme na pomoučený vál (cca 15 ks). Každý kousek si rukou roztáhnu na placku, dám do toho ovoce (1,5 švestky-lepší v celku, aspoň pak ovoce neutíká), zadělám těstem, trošku poválím a položím spojem dolů a nechám chvilku vykynout.

Do vroucí vody pak házíme postupně knedle – strana knedle, která byla na vále dole, bude teď ve vodě nahoře, aby ještě trošku stihla vykynout. Vařím 4 minuty po jedné straně, knedlu otočím a vařím 4 minuty po druhé straně. Po vyndání z vody knedle propíchnem vidličkou, aby unikla pára a knedle nám nesplaskly.

-meruňkové: do 1 knedle dám půlku a kousek tvrdší meruňky, rozřízlou tekutější stranou pokládám na dno knedle, aby se mě tekutost nedostala do spoje