Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatební koláčky

6. 1. 2017

Těsto: 150g másla, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 180g cukru moučka, 3 žloutky, 1 celé vejce, slabé 1/2 lžičky soli, 3 a 1/2 malé naběračky mléka, 3/4 kostky kvasnic, 2lžičky cukru krystal

Udělám kvásek z teplého mléka, cukru krystal a kvasnic. Máslo + cukr moučka + vajíčka + 1,5 lžíce rumu - šlehačem ušlehat dohladka. Přidám mouku, sůl a vykynuté kvasnice a hnětu asi 10 min nebo tak dlouho až se mi nebude skoro lepit těsto na okraje. Necháme kynout v teple asi 3/4 h, pak to přehnětu asi 5 minut a nechám kynout až se to jednou tak zvětší (1h). 

Náplň: 100g hrozinek, 2 kostky tvarohu, 5 lžic cukru, 1-2 žloutky 

Rozinky zaliju rumem. Smíchám tvaroh s cukrem a žloutky. 

Posýpka: 65g másla, 65g mouky, 50g cukru

Smíchám vše a rozdrobím, když se to moc lepí, přidám mouku a cukr. 

Namáčení: 1 vejce, mléko 

Nabírám lžící z těsta malé kousky, dávám na hodně pomoučený vál, rozmáčknu pěstí na kolečko(cca3cm). Dám na to tvaroh, 2 rozinky a zabalím spojem nahoru. Chytnu za spoj a namočím v rozšlehaném vejci s mlékem a v posýpce. Dám na plech a nechám kynout 10 min, pak peču na 160-180°C, po 7 minutách otočím plech. 

Necháme vychladnout. Pak roztavím 1/2 másla na plotně, nechám trochu zchladnout a přiliju do toho trochu rumu. Do další nádoby smíchám 9 vanilkových cukrů se 6 lžičkami moučkového cukru. Vršek koláčků v tom namáčím.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář